Селскостопански гуми – поддръжка и ремонт с TIP TOP

20.07.2022 14:31:22

Селскостопански гуми – поддръжка и ремонт с TIP TOP

Нарастващото световно население създава огромни предизвикателства за селското стопанство. ООН изчислява, че до 2030 г. ще трябва да се осигури достатъчно храна, за нуждите на около 8,5 милиарда души. Същевременно размерът на наличното пространство земеделска земя постоянно намалява, което означава, че все повече реколти трябва да се съберат за все по-кратки срокове. Ето защо, основният приоритет на селскостопанските производители е да се повиши ефективността на производството и в същото време да се гарантира устойчивото използване на ресурсите.

Гумите, като физическата връзка между почвата и селскостопанската техника, играят важна роля за повишаване на ефективността на селскостопанската техника.

Селскостопанските гуми обикновено се движат с бавна скорост по сравнително меки повърхности и по този начин повечето от тези гуми са в експлоатация значително по-дълго от гумите за леки автомобили или камиони. Това означава по-продължително излагане на възможна неправилна експлоатация, което може да причини излишни разходи и намалена ефективност.

Със съветите и стъпките по-долу, ние от РЕМА ТИП ТОП се надяваме да Ви помогнем да удължите живота на гумите, да повишите тяхната ефективност и да намалите разходите за ремонт.

 I. МОНТАЖ

Предлагаме Ви няколко съвета за правилен монтаж:

  1. Никога не пренапомпвайте гума, която е била демонтирана веднага след повреда или е била използвана с недостатъчно налягане (80% или по-малко от препоръчаното налягане). Отстранете и проверете всички гуми и части на джантата преди да ги напомпате.
  2. Винаги използвайте специализирани инструменти, препоръчани от доставчиците на гуми, за монтаж и демонтаж на гуми.
  3. Преди да разхлабите всички гайки или скоби, които служат за прикачване на многокомпонентни джанти към превозно средство, винаги изпуснете напълно налягането от гумата, като извадите игличката на вентила. Никога не се опитвайте да демонтирате гумата от джантата, освен ако не сте сигурни, че гумата е напълно изпусната. Неспазването на тази практика може да доведе до сериозно нараняване или смърт.
  4. Никога не употребявайте джанта, която е огъната, корозирала, напукана или износена. Това са неизползваеми части и трябва да бъдат унищожени, така че да не могат да бъдат използвани. Отстранете ръждата и мръсотията от джантата.

  1. Никога не използвайте части от джанта, освен ако не разпознаете маркировките на производителя. Ако не можете да определите частта, тя трябва да бъде унищожена.
  2. Винаги проверявайте вътрешността на гумата за оголени нишки, срязвания, чужди тела или други повреди, преди да монтирате отново гумата. Гумите с непоправими щети трябва да бъдат унищожени.
  3. Никога не монтирайте вътрешна гума на безкамерни гуми.
  4. Винаги подменяйте гумата с гума, която има същите обозначения за диаметъра на джантата и буквени означения.
  5. Винаги проверявайте вътрешността на гумата и отстранете мръсотията, течностите или други чужди тела, преди монтиране.
  6. Никога не инсталирайте вътрешни гуми, които са напукани или нагънати.
  7. Винаги използвайте нови вътрешни гуми за нови гуми.
  8. Винаги използвайте подходящи вътрешни гуми, според типа/вида гума за радиални гуми.
  9. Използвайте подходящи вътрешни гуми, според предписанията от производителя.
  10. Винаги проверявайте дали вътрешната гума е чиста, преди да я монтирате в гумата.
  11. Винаги използвайте само одобрена монтажна паста за гуми. Никога не използвайте антифриз, силиконови или петролни смазочни материали. Това ще повреди гумата.

Продуктовата гама на TIP TOP включва повече от 10 вида монтажни продукти, като за селскостопанска техника препоръчваме монтажните пасти REMAXX UNIVERSAL с универсално приложение, REMAXX MONTSEAL монтажна паста и уплътнител за джанти в едно, и монтажен разтвор, REMAXX LUBE LIQUID монтажна течност - концентрат, REMAXX CREME-W с висок вискозитет и REMAXX ANTI-GLISS LUBE монтажна смола.

  1. Винаги проверявайте вентилите за правилно задържане на въздуха. Заменете повредените или пропускащи иглички.
  2. Винаги при напомпване на гумата, спазвайте препоръчаното от производителя налягане на гумите, и съответно съобразено с  предназначението на гумата. 

  1. При гуми с вътрешни гуми първо напомпайте до работното налягане, без да е поставена игличката на вентила и след това напълно изпуснете гумата, за да предотвратите образуването на гънки във вътрешната гума. Поставете игличката на вентила и напомпайте отново гумата до предписаното работно налягане, определено от производителя.
  2. Винаги използвайте капачки за вентилите, за да предотвратите изпускане на въздух или течност.

II. ПОДДРЪЖКА

Гумата е важна част от селскостопанската техника и има пряко въздействие върху различните характеристики на превозното средство. Правилното използване и поддръжка на селскостопанските гуми удължава техния живот.

Нашите препоръки за поддръжка са:

  1. Налягане

Редовната проверка е от съществено значение за предовратяване на бързото износване на гумите и повреда на оборудването.

Проверявайте налягането на всеки 2/две/ седмици, задължително при „студена” гума, която е престояла няколко часа на открито, без да е била изложена на пряка слънчева светлина.

При чести проблеми с налягането в гумите проверете дали вентила е за смяна, дали джантата е износена или повредена, както и за щети по гумата.

  1. Състояние на гумите

Превантивната поддръжка на гумите намалява възможността за големи щети по гумите. Дори и при правилно налягане, износването или дребни незабелязани щети могат да доведат гумите до брак. Затова Ви препоръчваме редовно да проверявате:

  • за неравномерно износване на гумата, защото то може да се получи от неправилен баланс на гумите, пренатоварване на машините или неправилно приложение на гумите (спрямо терена);
  • за балони в гумите, защото те са симптом на разделение на пластовете;
  • за изправността на вентилите и наличието на капачки;
  • за щети по гумите: заседнали камъчета в протектора, разрези по протектора и страницата, пукнатини, в следствие на неправилно съхранение.

Тежкият режим на работа с високи натоварвания и в агресивна спрямо машините среда, често води до аварии и необходимост от авариен ремонт на агро гумите.

Можем да Ви спестим част от неприятностите и необходимостта от ремонтни дейности с уплътнителя за гуми ТТ Seal XXL, който предотвратява дългите периоди на принудително спиране, като при възникването на всяка малка щета, уплътнителя изпълва дупката и не позволява проникването на мръсотия, разширяване на щетата и едновременно с това не позволява изпускане на налягане от гумата.

Обмислете подмяна на гумите в следните случаи:

  • постоянна загуба на сцепление, което най- често е резултат от пълното износване на протектора;
  • при голяма промяна в работните условия, която може да доведе до промяна в натоварването, приложението и т.н.;
  • при надвишаване на максималния брой допустими ремонти.

III. РЕМОНТ НА СЕЛСКОСТОПАНСКИ ГУМИ

Първо и основно правило при ремонт е да се установи дали гумата подлежи на ремонт.

Обърнете внимание, че гуми, показващи признаци на износване, в следствие на неправилно налягане или такива с признаци на разделение на пластовете не трябва да се ремонтират, а да се бракуват.

ИНСТРУКЦИИ ЗА РЕМОНТ НА ГУМИ

Качествените материали и доказаната технология през годините, превръщат FREMA TIP TOP в лидер в областта ремонт на гуми.

Основните стъпки за ремонт на селскостопански гуми, според технологията на REMA TIP TOP са:

  1. Инспекция

Първата стъпка след демонтажа на гумите е инспекцията на гумата:

1.1. Почистете и изсушете гумите отвътре и отвън.

1.2. Отбележете всички повредени и наранени участъци с маркер или креда.

  1. Подготовка и ограничаване на щетата

2.1. Всички отбелязани участъци трябва да бъдат обработени за ремонт, като се следват стъпките по-долу:

  • Отстранете каучука от външната страна на гумата с нож или с камбановиден резец;
  • След отстраняване на каучука, обработвате с шлифовъчен инструмент;
  • Отстранете металните нишки с нож или фрезер до последния наранен слой;
  • Обработете повредата с шлифовъчен камък и метална четка. Важно е да се ограничи уголемяването на повредата, с цел да се запази възможно най – висока стабилност на гумата;
  • Почистете обработеното място с месингова четка или прахосмукачка, без да използвате почистващи разтвори.
Винаги използвайте предпазни очила и работни ръкавици!

2.2. Запишете позициите и приблизителните размери на всички повреди и измерете точно дебелината на щетата (с цел изчисляване времето на вулканизация в следващ етап).

След обработка на повредата, задължително проверете размера на щетата, дали отговаря на допустимите норми на гумите, подлежащи на ремонт! Използвайте таблиците и предписанията на ТИП ТОП!

2.3. Запишете всички данни за гумите в сервизната карта на клиента: размер, тип, сериен номер, клиентски данни и др., в случай че тези данни не са попълнени в началото.

Проследяването на извършените ремонти е изключително важна необходимост с оглед отчетност пред клиента и диференциране от непрофесионалните сервизи и услуги!

Воденето на сервизна карта Ви осигурява:

  • База данни за направените ремонти по клиенти;
  • Проследяване качеството на работа на отделните вулканизатори;
  • Проследяване на използваните материали.

Препоръчваме Ви да попълвате сервизната карта при всеки ремонт на гума, като вписвате следната информация:

  • Данни за клиента;
  • Данни за вулканизатора;
  • Обработка на гумата – отвън и отвътре;
  • Размер на повредата;
  • Използвани материали, включително размер пластир, използван каучук, описание на броя нанасяния на лепило;
  • Времето за съхнене и вулканизация.

По този начин Вашият сервиз ще има база данни за направените ремонти и история на клиента, което е неизменна част от качествената услуга, както и доказателство за Вас и клиента за извършения ремонт.

За Ваше улеснение и удобство Ви предлагаме сервизна карта, създадена от специалистите на REMA TIP TOP.

Arbeitskarte BG - Reifenreparatur3

  1. Ремонт

Съгласно технологията на REMA TIP TOP, съществуват два метода за ремонт – едноетапен и двуетапен.

При едноетапния ремонт вулканизацията на запълнената с каучук повреда и пластира се извършва едновременно, докато при двуетапния, първо се извършва вулканизация на каучука с термопреса и след това се поставя пластира, чрез студена вулканизация.

3.1. Изборът на пластир/подложка е първа стъпка от същинския ремонт на повредата. За най – точния избор на размер са Ви необходими актуалните таблици на различните серии пластири.

// За ремонт на селскостопански гуми, препоръчва специално разработената серия RAD 500 с арамид, предназначена за ремонт на тежкотоварни и агро гуми. Подложките имат подобрена еластичност, благодарение на арамидения корд, който освен по-ниското тегло и по-високата устойчивост ограничава деформацията на ремонтирания участък от гумата.

3.2. За запълване на повредата с каучук, първо нанесете лепило съгласно избраната техноогия /за топла вулканизация – SOLUTION MTR-2, а за студена вулканизация CEMENT SC-BL/. Изчакайте лепилото да изсъхне съгласно иструкциите на избраният продукт /около 15 минути/ и запълнете с каучук, като притискате с ролка, за да не остане въздух /за топла вулканизация – RUBBER MTR, а за студена вулканизация FIXPASTE A+B/.

При едноетапния процес се преминава към т. 3.3, а при двуетапния следва вулканизиране на запълнения участък. При вулканизация с термопреса, трябва да спазвате инструкциите за вулканизация, съгласно Вашата термопреса.

REMA TIP TOP предлага няколко модела преси, в зависимост от размера и вида на гумите. За селскостопански гуми препоръчваме VULCSTAR или TP ECONOMY II.

За прецизен ремонт на селскостопански гуми можете да използвате специализираната термопреса VULCSTAR, с която можете лесно да извършвате ремонт на протектора, рамото и страницата. Уникалната система за вулканизация използва гранули, които се адаптират към различните форми на протектора, модел, дълбочина и профил на гумата.

Предлага се също допълнителен адаптер за ремонт на гъсенична верига с гумени ребра. 

TP ECONOMY II е универсална термопреса, с която могат да бъдат отстранени различни повреди на всякакъв размер гуми. С тази термопреса се борави изключително лесно, благодарение на компактния и размер, специалния натягащ механизъм и автоматично регулиране на температурата и времето на вулканизация.

3.3. При подготовка на вътрешната страна на гумата, следвайте стъпките по-долу:

  • Маркирайте очертанията на избрания размер пластир върху повредения участък, спазвайки стрелките за посока;
  • С цел лесното позициониране на пластира (централните оси на пластира трябва да съвпадат с центъра на повредата), отбележете с помощни линии къде попадат централните оси на пластира върху гумата. Помощните линии трябва да са поне 10 мм по-дълги, тъй като при награпяването очертанията на пластира може да се заличат;
  • Почистете маркирания участък с LIQUID BUFFER спрей или почистваща течност SOLVENT CF-R4, като излезете малко извън очертанията;
  • Изстържете инерлайнера с подходящия инструмент и завъртете гумата на 3 или 9 часа, за по – бързо изпарение на разтоворителите.

3.4. При обработка на вътрешната страна на гумата, следвайте стъпките по-долу:

  • Награпете равномерно вътрешната страна на гумата. Внимавайте да не нараните инерлайнера и да не отстраните гумата от каркаса;

Задължително използвайте предпазни очила и работни ръкавици!

  • Изчистете награпената повърхност първо с месингова четка, а после с ръчна метла или прахосмукачка /задължително сухо/, без да използвате масла и други течности;
  • Награпената повърхност трябва да се пази от замърсявания, затова при необходимост я покрийте с фолио докато не преминете към следващата стъпка.

3.5. Нанесете лепило, следвайки стъпките по-долу:

В зависимост от метода на ремонта – топла или студена вулканизация, награпената повърхност трябва да се намаже съответно с SOLUTION MTR-2 или CEMENT SC-BL.

  • Намажете награпената повърхност равномерно с лепило. Времето на съхнене на първото нанасяне е около 60 минути.

// Препоръчваме, гумата да се завърта няколко пъти на различни позиции, докато съхне лепилото за по-добро изпарение и за да се избегне натрупването на пари.

  • Докато изчаквате да изсъхне първото нанасяне отстранете предпазното фолио на пластира от средата към края и намажете свързващия слой на пластира с лепило. Времето на съхнене на този слой е между 10-45 минути, в зависимост от околната температура. Направете проба с обратното на пръста.

Проверката на лепилния слой се осъществява с обратната страна на пръстите, която е суха и чиста. С проверката се установява дали лепилото е още мокро (лепилото се отделя видимо), дали е достатъчно сухо (лепилото е леко лепливо, без да се отделя видимо) за нанасяне на втори слой или е пресъхнало (почти никаква лепливост).

  • В случай, че липсва инерлайнера трябва да дублирате пластира със SV– свързваща гума  или MTR CUS и да притиснете с ролка. Свързващата гума трябва да е с 5 мм по-голяма от пластира;
  • Нанесете втори слой лепило върху ремонтирания участък; Време на съхнене на този слой лепило е между 10-45 минути, отново в зависимост от околната температура. Направете проба с обратното на пръста;
  • В случай, че дублирате със свързващата гума, залепете пластира към гумата, издърпвайки фолиото на свързващата гума от средата навън;
  • Притиснете пластира с ролка, като я движите отвътре навън, за да изкарате въздуха между гумата и пластира;
  • Притиснете цялостно пластира на пресата, без да я включвате, за да изкарате остатъчния въздух;
  • В случай, че сте дублирали със свързващата гума, след притискането с пресата, намажете излязлата свързваща гума с лепило. Изчакайте да изсъхне около 10 минути.

3.6. Вулканизиране, според избрания метод:

  • При едноетапния ремонт следва едновременно вулканизиране на запълнения участък и на поставения пластир, съгласно упътването на Вашата термопреса;
  • При двуетапния ремонт, топла вулканизация на пластира не е необходима.

 3.7. Довършителни стъпки:

Последна стъпка за завършване на ремонта е уплътняването на ремонтирания участък, с цел да се избегне замърсяване, отлепване и всякакъв вид нарушаване на ремонта.

  • Намажете един път обилно краищата на пластира, включително и всяка останала награпена повърхност с уплътнителя за пластири INNERLINER SEALER.

В заключение, Ви съветваме редовно да инспектирате и поддържате Вашите гуми. Целевото наблюдение и поддръжка удължават живота на гумите и селскостопанската техника, повишават тяхната ефективност и намаляват разходите за ремонт, защото всяко неочаквано прекъсване е източник на загуба на производителност.

Фокусът върху превенцията означава, че операторите могат да отговорят на всеки вид дефект преди да се случи и да реагират по съответния начин, като едновременно с това се повиша безопасността на работа.

ПОГЛЕД В БЪДЕЩЕТО

В бъдеще данните за състоянието на селскостопанската техника (включително и за състоянието на гумите) и земеделската земя ще бъдат достъпни по всяко време, като по този начин ще се постига висока прецизност и целенасочена сеитба. Датчици и сензори ще осигуряват данни в реално време, като по този начин превенцията ще улеснява все повече изпълнението селскостопанските операции.

От друга страна, комуникацията между различните превозни средства, проследяването на реколтите с дронове и системите за подпомагане на водачите ще спомогнат за повишаване на тяхната ефективността на селскостопанските операции.

Дигитализацията, свързана с интелигентното и целенасочено управление на селскостопанските райони, ще се увеличава с ускорени темпове през следващите години. Затова, тя е и основна тема в предстоящите панаири THE TIRE COLOGNE /29.05.2018 – 01.06.2018 г./ в град Кьолн, Германия и REIFEN /11.09.2018 – 15.09.2018 г./ в град Франкфурт, Германия през тази година. 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Блог

Блог

Селскостопански гуми – поддръжка и ремонт с TIP TOP

Селскостопански гуми – поддръжка и ремонт с TIP TOP

Нарастващото световно население създава огромни предизвикателства за селското стопанство. ООН изчислява, че до 2030 г. ще трябва да се осигури достатъчно Нарастващото световно население създава огромни предизвикателства за селското стопанство. ООН изчислява, че до 2030 г. ще трябва да се осигури достатъчно 2022-07-20T16:02:25+03:00 Селскостопански гуми – поддръжка и ремонт с TIP TOP

<div class="post-hero-image clear-fix"></div> <div class="entry-content"> <p data-adtags-visited="true"><span>Нарастващото световно население създава огромни предизвикателства за селското стопанство. ООН изчислява, че до 2030 г. ще трябва да се осигури достатъчно храна, за нуждите на около 8,5 милиарда души. Същевременно размерът на наличното пространство земеделска земя постоянно намалява, което означава, че все повече реколти трябва да се съберат за все по-кратки срокове. Ето защо, основният приоритет на селскостопанските производители е да се повиши ефективността на производството и в същото време да се гарантира устойчивото използване на ресурсите.</span></p> <p data-adtags-visited="true"><span>Гумите, като физическата връзка между почвата и селскостопанската техника, играят важна роля за повишаване на ефективността на селскостопанската техника.</span></p> <p data-adtags-visited="true"><span>Селскостопанските гуми обикновено се движат с бавна скорост по сравнително меки повърхности и по този начин повечето от тези гуми са в експлоатация значително по-дълго от гумите за леки автомобили или камиони. Това означава по-продължително излагане на възможна неправилна експлоатация, което може да причини излишни разходи и намалена ефективност.</span></p> <p data-adtags-visited="true"><span>Със съветите и стъпките по-долу, ние от РЕМА ТИП ТОП се надяваме да Ви помогнем да удължите живота на гумите, да повишите тяхната ефективност и да намалите разходите за ремонт.</span></p> <p><span><em>&nbsp;</em><strong>I. МОНТАЖ</strong></span></p> <p><span>Предлагаме Ви няколко съвета за правилен монтаж:</span></p> <ol> <li><span>Никога не пренапомпвайте гума, която е била демонтирана веднага след повреда или е била използвана с недостатъчно налягане (80% или по-малко от препоръчаното налягане). Отстранете и проверете всички гуми и части на джантата преди да ги напомпате.</span></li> <li><span>Винаги използвайте специализирани инструменти, препоръчани от доставчиците на гуми, за монтаж и демонтаж на гуми.</span></li> <li><span>Преди да разхлабите всички гайки или скоби, които служат за прикачване на многокомпонентни джанти към превозно средство, винаги изпуснете напълно налягането от гумата, като извадите игличката на вентила. Никога не се опитвайте да демонтирате гумата от джантата, освен ако не сте сигурни, че гумата е напълно изпусната. Неспазването на тази практика може да доведе до сериозно нараняване или смърт.</span></li> <li><span>Никога не употребявайте джанта, която е огъната, корозирала, напукана или износена. Това са неизползваеми части и трябва да бъдат унищожени, така че да не могат да бъдат използвани. Отстранете ръждата и мръсотията от джантата.</span></li> </ol> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/27376/files/image/bead-sealer_1-62d7ea8f062d8.png" width="582" height="248" class="aligncenter" /></p> <ol start="5"> <li><span>Никога не използвайте части от джанта, освен ако не разпознаете маркировките на производителя. Ако не можете да определите частта, тя трябва да бъде унищожена.</span></li> <li><span>Винаги проверявайте вътрешността на гумата за оголени нишки, срязвания, чужди тела или други повреди, преди да монтирате отново гумата. Гумите с непоправими щети трябва да бъдат унищожени.</span></li> <li><span>Никога не монтирайте вътрешна гума на безкамерни гуми.</span></li> <li><span>Винаги подменяйте гумата с гума, която има същите обозначения за диаметъра на джантата и буквени означения.</span></li> <li><span>Винаги проверявайте вътрешността на гумата и отстранете мръсотията, течностите или други чужди тела, преди монтиране.</span></li> <li><span>Никога не инсталирайте вътрешни гуми, които са напукани или нагънати.</span></li> <li><span>Винаги използвайте нови вътрешни гуми за нови гуми.</span></li> <li><span>Винаги използвайте подходящи вътрешни гуми, според типа/вида гума за радиални гуми.</span></li> <li><span>Използвайте подходящи вътрешни гуми, според предписанията от производителя.</span></li> <li><span>Винаги проверявайте дали вътрешната гума е чиста, преди да я монтирате в гумата.</span></li> <li><span>Винаги използвайте само одобрена монтажна паста за гуми. Никога не използвайте антифриз, силиконови или петролни смазочни материали. Това ще повреди гумата.</span></li> </ol> <p>Продуктовата гама на TIP TOP включва повече от 10 вида монтажни продукти, като за селскостопанска техника препоръчваме монтажните пасти <a href="https://rttcommerce.com/product/remaxx-universal-montajna-pasta" target="_blank" rel="noopener">REMAXX UNIVERSAL</a> с универсално приложение, <a href="https://rttcommerce.com/product/remaxx-montseal-montajna-pasta" target="_blank" rel="noopener">REMAXX MONTSEAL</a> монтажна паста и уплътнител за джанти в едно, и монтажен разтвор, <a href="https://rttcommerce.com/category/himicheski-produkti" target="_blank" rel="noopener">REMAXX LUBE LIQUID</a> монтажна течност - концентрат, <a href="https://rttcommerce.com/category/himicheski-produkti" target="_blank" rel="noopener">REMAXX CREME-W</a> с висок вискозитет и <a href="https://rttcommerce.com/category/himicheski-produkti" target="_blank" rel="noopener">REMAXX ANTI-GLISS LUBE</a> монтажна смола.</p> <ol start="16"> <li><span>Винаги проверявайте вентилите за правилно задържане на въздуха. Заменете повредените или пропускащи иглички.</span></li> <li><span>Винаги при напомпване на гумата, спазвайте препоръчаното от производителя налягане на гумите, и съответно съобразено с&nbsp; предназначението на гумата.&nbsp;</span></li> </ol> <strong><em></em></strong> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/27376/files/image/montseal_1.png" width="614" height="255" class="aligncenter" /></p> <ol start="18"> <li><span>При гуми с вътрешни гуми първо напомпайте до работното налягане, без да е поставена игличката на вентила и след това напълно изпуснете гумата, за да предотвратите образуването на гънки във вътрешната гума. Поставете игличката на вентила и напомпайте отново гумата до предписаното работно налягане, определено от производителя.</span></li> <li><span>Винаги използвайте капачки за вентилите, за да предотвратите изпускане на въздух или течност.</span></li> </ol> <p><span><strong>II. ПОДДРЪЖКА</strong></span></p> <p><span>Гумата е важна част от селскостопанската техника и има пряко въздействие върху различните характеристики на превозното средство. Правилното използване и поддръжка на селскостопанските гуми удължава техния живот.</span></p> <p><span>Нашите препоръки за поддръжка са:</span></p> <ol> <li><span>Налягане</span></li> </ol> <p><span>Редовната проверка е от съществено значение за предовратяване на бързото износване на гумите и повреда на оборудването.</span></p> <p><span>Проверявайте налягането на всеки 2/две/ седмици, задължително при &bdquo;студена&rdquo; гума, която е престояла няколко часа на открито, без да е била изложена на пряка слънчева светлина.</span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/27376/files/image/air-gun_1.png" width="536" height="237" class="aligncenter" /></p> <p><span>При чести проблеми с налягането в гумите проверете дали вентила е за смяна, дали джантата е износена или повредена, както и за щети по гумата.</span></p> <ol start="2"> <li><span>Състояние на гумите</span></li> </ol> <p><span>Превантивната поддръжка на гумите намалява възможността за големи щети по гумите. Дори и при правилно налягане, износването или дребни незабелязани щети могат да доведат гумите до брак. Затова Ви препоръчваме редовно да проверявате:</span></p> <ul> <li><span>за неравномерно износване на гумата, защото то може да се получи от неправилен баланс на гумите, пренатоварване на машините или неправилно приложение на гумите (спрямо терена);</span></li> <li><span>за балони в гумите, защото те са симптом на разделение на пластовете;</span></li> <li><span>за изправността на вентилите и наличието на капачки;</span></li> <li><span>за щети по гумите: заседнали камъчета в протектора, разрези по протектора и страницата, пукнатини, в следствие на неправилно съхранение.</span></li> </ul> <p><span>Тежкият режим на работа с високи натоварвания и в агресивна спрямо машините среда, често води до аварии и необходимост от авариен ремонт на агро гумите.</span></p> <p><span>Можем да Ви спестим част от неприятностите и необходимостта от ремонтни дейности с уплътнителя за гуми <a href="https://rttcommerce.com/category/himicheski-produkti" target="_blank" rel="noopener">ТТ Seal XXL,</a>&nbsp;който предотвратява дългите периоди на принудително спиране, като при възникването на всяка малка щета, уплътнителя изпълва дупката и не позволява проникването на мръсотия, разширяване на щетата и едновременно с това не позволява изпускане на налягане от гумата. </span></p> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/27376/files/image/ttseal_1.png" width="571" height="233" class="aligncenter" /></span></p> <p><span>Обмислете подмяна на гумите в следните случаи:</span></p> <ul> <li><span>постоянна загуба на сцепление, което най- често е резултат от пълното износване на протектора;</span></li> <li><span>при голяма промяна в работните условия, която може да доведе до промяна в натоварването, приложението и т.н.;</span></li> <li><span>при надвишаване на максималния брой допустими ремонти.</span></li> </ul> <p><span><strong>III. РЕМОНТ НА СЕЛСКОСТОПАНСКИ ГУМИ</strong></span></p> <p><span>Първо и основно правило при ремонт е да се установи дали гумата подлежи на ремонт.</span></p> <p><span>Обърнете внимание, че гуми, показващи признаци на износване, в следствие на неправилно налягане или такива с признаци на разделение на пластовете не трябва да се ремонтират, а да се бракуват.</span></p> <p><span><strong>ИНСТРУКЦИИ ЗА РЕМОНТ НА ГУМИ</strong></span></p> <p><span>Качествените материали и доказаната технология през годините, превръщат FREMA TIP TOP в лидер в областта ремонт на гуми.</span></p> <p><span>Основните стъпки за ремонт на селскостопански гуми, според технологията на REMA TIP TOP са:</span></p> <ol> <li><span><strong>Инспекция</strong></span></li> </ol> <p><span>Първата стъпка след демонтажа на гумите е инспекцията на гумата:</span></p> <p><span>1.1. Почистете и изсушете гумите отвътре и отвън.</span></p> <p><span>1.2. Отбележете всички повредени и наранени участъци с маркер или креда.</span></p> <ol start="2"> <li><span><strong>Подготовка и ограничаване на щетата</strong></span></li> </ol> <p><span>2.1. Всички отбелязани участъци трябва да бъдат обработени за ремонт, като се следват стъпките по-долу:</span></p> <ul> <li><span>Отстранете каучука&nbsp;от външната страна на гумата с нож или с камбановиден резец;</span></li> <li><span>След отстраняване на каучука, обработвате с шлифовъчен инструмент;</span></li> <li><span>Отстранете металните нишки с нож или фрезер до последния наранен слой;</span></li> <li><span>Обработете повредата с шлифовъчен камък и метална четка. Важно е да се ограничи уголемяването на повредата, с цел да се запази възможно най &ndash; висока стабилност на гумата;</span></li> <li><span>Почистете обработеното място с месингова четка или прахосмукачка, без да използвате почистващи разтвори.</span></li> </ul> <table width="1447" height="46"> <tbody> <tr style="height: 13.775px;"> <td style="height: 13.775px; width: 1437.8px;" class="text-aligncenter"><span><strong>Винаги използвайте предпазни очила и работни ръкавици!</strong></span></td> </tr> </tbody> </table> <p><span>2.2. Запишете позициите и приблизителните размери на всички повреди и измерете точно дебелината на щетата (с цел изчисляване времето на вулканизация в следващ етап).</span></p> <table width="1447" height="64"> <tbody> <tr> <td style="width: 1437.8px;"> <p class="text-aligncenter"><span><strong>След обработка на повредата, задължително проверете размера на щетата, дали отговаря на допустимите норми на гумите, подлежащи на ремонт!&nbsp;</strong><strong>Използвайте таблиците и предписанията на ТИП ТОП!</strong></span></p> </td> </tr> </tbody> </table> <p><span>2.3. Запишете всички данни за гумите в сервизната карта на клиента: размер, тип, сериен номер, клиентски данни и др., в случай че тези данни не са попълнени в началото.</span></p> <p><span><strong>Проследяването на извършените ремонти е изключително важна необходимост с оглед отчетност пред клиента и диференциране от непрофесионалните сервизи и услуги!</strong></span></p> <p><span>Воденето на сервизна карта Ви осигурява:</span></p> <ul> <li><span>База данни за направените ремонти по клиенти;</span></li> <li><span>Проследяване качеството на работа на отделните вулканизатори;</span></li> <li><span>Проследяване на използваните материали.</span></li> </ul> <p><span>Препоръчваме Ви да попълвате сервизната карта при всеки ремонт на гума, като вписвате следната информация:</span></p> <ul> <li><span>Данни за клиента;</span></li> <li><span>Данни за вулканизатора;</span></li> <li><span>Обработка на гумата &ndash; отвън и отвътре;</span></li> <li><span>Размер на повредата;</span></li> <li><span>Използвани материали, включително размер пластир, използван каучук, описание на броя нанасяния на лепило;</span></li> <li><span>Времето за съхнене и вулканизация.</span></li> </ul> <p><span>По този начин Вашият сервиз ще има база данни за направените ремонти и история на клиента, което е неизменна част от качествената услуга, както и доказателство за Вас и клиента за извършения ремонт.</span></p> <p><span>За Ваше улеснение и удобство Ви предлагаме сервизна карта, създадена от специалистите на REMA TIP TOP.</span></p> <p><span><img loading="lazy" data-attachment-id="306" data-permalink="https://rttcommerce.wordpress.com/2018/04/25/%d1%81%d0%b5%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b3%d1%83%d0%bc%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b4%d1%80%d1%8a%d0%b6%d0%ba/arbeitskarte-bg-reifenreparatur3/" data-orig-file="https://rttcommerce.files.wordpress.com/2018/04/arbeitskarte-bg-reifenreparatur3.jpg" data-orig-size="7017,4959" data-comments-opened="1" data-image-meta="{" aperture="" :="" 0="" credit="" camera="" caption="" created_timestamp="" copyright="" focal_length="" iso="" shutter_speed="" title="" orientation="" data-image-title="Arbeitskarte BG &ndash; Reifenreparatur3" data-image-description="" data-image-caption="" data-medium-file="https://rttcommerce.files.wordpress.com/2018/04/arbeitskarte-bg-reifenreparatur3.jpg?w=300" data-large-file="https://rttcommerce.files.wordpress.com/2018/04/arbeitskarte-bg-reifenreparatur3.jpg?w=1024" class=" wp-image-306 aligncenter" src="https://rttcommerce.files.wordpress.com/2018/04/arbeitskarte-bg-reifenreparatur3.jpg?w=445&amp;h=315" alt="Arbeitskarte BG - Reifenreparatur3" width="445" height="315" srcset="https://rttcommerce.files.wordpress.com/2018/04/arbeitskarte-bg-reifenreparatur3.jpg?w=445&amp;h=315 445w, https://rttcommerce.files.wordpress.com/2018/04/arbeitskarte-bg-reifenreparatur3.jpg?w=890&amp;h=630 890w, https://rttcommerce.files.wordpress.com/2018/04/arbeitskarte-bg-reifenreparatur3.jpg?w=150&amp;h=106 150w, https://rttcommerce.files.wordpress.com/2018/04/arbeitskarte-bg-reifenreparatur3.jpg?w=300&amp;h=212 300w, https://rttcommerce.files.wordpress.com/2018/04/arbeitskarte-bg-reifenreparatur3.jpg?w=768&amp;h=543 768w" sizes="(max-width: 445px) 100vw, 445px" /></span></p> <ol start="3"> <li><span><strong>Ремонт</strong></span></li> </ol> <p><span>Съгласно технологията на REMA TIP TOP, съществуват два метода за ремонт &ndash; едноетапен и двуетапен.</span></p> <p><span>При едноетапния ремонт вулканизацията на запълнената с каучук повреда и пластира се извършва едновременно, докато при двуетапния, първо се извършва вулканизация на каучука с термопреса и след това се поставя пластира, чрез студена вулканизация.</span></p> <p><span>3.1.&nbsp;Изборът на пластир/подложка е първа стъпка от същинския ремонт на повредата. За най &ndash; точния избор на размер са Ви необходими актуалните таблици на различните серии пластири.</span></p> <p><span><span style="color: #ff0000;"><strong>//</strong></span> За ремонт на селскостопански гуми, препоръчва специално разработената серия&nbsp;<a href="https://rttcommerce.com/category/konsumativi-za-remont-na-gumi" target="_blank" rel="noopener">RAD 500 с арамид</a>, предназначена за ремонт на тежкотоварни и агро гуми. Подложките имат подобрена еластичност, благодарение на арамидения корд, който освен по-ниското тегло и по-високата устойчивост ограничава деформацията на ремонтирания участък от гумата.</span></p> <p><span>3.2.<strong>&nbsp;</strong>За&nbsp;запълване на повредата&nbsp;с каучук, първо нанесете&nbsp;лепило съгласно избраната техноогия /за топла вулканизация &ndash; <a href="https://rttcommerce.com/product/mtr-solution-lepilo-za-vulkanizaciya" target="_blank" rel="noopener">SOLUTION MTR-2</a>, а за студена вулканизация <a href="https://rttcommerce.com/product/cement-sc-bl-lepilo-za-vulkanizaciya" target="_blank" rel="noopener">CEMENT SC-BL</a>/. Изчакайте лепилото да изсъхне съгласно иструкциите на избраният продукт /около 15 минути/ и запълнете с каучук, като притискате с ролка, за да не остане въздух&nbsp;/за топла вулканизация &ndash; RUBBER MTR, а за студена вулканизация FIXPASTE A+B/.</span></p> <p><span>При едноетапния процес се преминава към т. 3.3, а при двуетапния следва вулканизиране на запълнения участък. При вулканизация с термопреса, трябва да спазвате инструкциите за вулканизация, съгласно Вашата термопреса.</span></p> <p><span>REMA TIP TOP предлага няколко модела преси, в зависимост от размера и вида на гумите. За селскостопански гуми препоръчваме&nbsp;<a href="https://rttcommerce.com/category/specializirani-instrumenti-za-remont-na-gumi" target="_blank" rel="noopener">VULCSTAR&nbsp;</a>или<strong>&nbsp;</strong><a href="https://rttcommerce.com/category/specializirani-instrumenti-za-remont-na-gumi" target="_blank" rel="noopener">TP&nbsp;ECONOMY&nbsp;II.</a></span></p> <p><span>За прецизен ремонт на селскостопански гуми можете да използвате специализираната термопреса VULCSTAR, с която можете лесно да извършвате ремонт на протектора, рамото и страницата. Уникалната система за вулканизация използва гранули, които се адаптират към различните форми на протектора, модел, дълбочина и профил на гумата.</span></p> <p><span>Предлага се също допълнителен&nbsp;адаптер&nbsp;за ремонт на гъсенична верига с гумени ребра.&nbsp;</span></p> <p><span>TP ECONOMY II е универсална термопреса, с която могат да бъдат отстранени различни повреди на всякакъв размер гуми. С тази термопреса се борави изключително лесно, благодарение на компактния и размер, специалния натягащ механизъм и автоматично регулиране на температурата и времето на вулканизация.</span></p> <p><span>3.3.<strong>&nbsp;</strong>При&nbsp;подготовка на вътрешната страна&nbsp;на гумата, следвайте&nbsp;стъпките по-долу:</span></p> <ul> <li><span>Маркирайте очертанията на избрания размер пластир върху повредения участък, спазвайки стрелките за посока;</span></li> <li><span>С цел лесното позициониране на пластира (централните оси на пластира трябва да съвпадат с центъра на повредата), отбележете с помощни линии къде попадат централните оси на пластира върху гумата. Помощните линии трябва да са поне&nbsp;10 мм по-дълги, тъй като при награпяването очертанията на пластира може да се заличат;</span></li> <li><span>Почистете маркирания участък с&nbsp;<a href="https://rttcommerce.com/product/liquid-buffer-himicheski-obezmaslitel" target="_blank" rel="noopener">LIQUID BUFFER</a>&nbsp;спрей или почистваща течност <a href="https://rttcommerce.com/product/solvent-cf-r4-pochistvashta-technost" target="_blank" rel="noopener">SOLVENT CF-R4</a>, като излезете малко извън очертанията;</span></li> <li><span>Изстържете инерлайнера с подходящия инструмент и завъртете гумата на 3 или 9 часа, за по &ndash; бързо изпарение на разтоворителите.</span></li> </ul> <p><span>3.4. При обработка на вътрешната страна на гумата, следвайте&nbsp;стъпките по-долу:</span></p> <ul> <li><span>Награпете равномерно вътрешната страна на гумата. Внимавайте да не нараните инерлайнера и да не отстраните гумата от каркаса;</span></li> </ul> <table style="width: 769.6px;"> <tbody> <tr> <td style="width: 760.6px;"> <p class="text-aligncenter"><span><strong>Задължително&nbsp;използвайте предпазни очила и работни ръкавици!</strong></span></p> </td> </tr> </tbody> </table> <ul> <li class="text-alignleft"><span>Изчистете награпената повърхност първо с месингова четка, а после с ръчна метла или прахосмукачка /задължително сухо/, без да използвате масла и други течности;</span></li> <li class="text-alignleft"><span>Награпената повърхност трябва да се пази от замърсявания, затова при необходимост я покрийте с фолио докато не преминете към следващата стъпка.</span></li> </ul> <p><span>3.5. Нанесете лепило,&nbsp;следвайки стъпките по-долу:</span></p> <p><span>В зависимост от метода на ремонта &ndash; топла или студена вулканизация, награпената повърхност трябва да се намаже съответно с <a href="https://rttcommerce.com/product/mtr-solution-lepilo-za-vulkanizaciya" target="_blank" rel="noopener">SOLUTION MTR-2</a> или <a href="https://rttcommerce.com/product/cement-sc-bl-lepilo-za-vulkanizaciya" target="_blank" rel="noopener">CEMENT SC-BL</a>.</span></p> <ul> <li><span>Намажете награпената повърхност равномерно с лепило. Времето на съхнене на първото нанасяне е около 60 минути.</span></li> </ul> <p><span><strong><span style="color: #ff0000;">//</span> </strong>Препоръчваме, гумата да се завърта няколко пъти на различни позиции, докато съхне лепилото за по-добро изпарение и за да се избегне натрупването на пари.</span></p> <ul> <li><span>Докато изчаквате да изсъхне първото нанасяне отстранете предпазното фолио на пластира от средата към края и намажете свързващия слой на пластира с лепило. Времето на съхнене на този слой е между 10-45 минути, в зависимост от околната температура. Направете проба с обратното на пръста.</span></li> </ul> <p><span><strong>Проверката на лепилния слой се осъществява с обратната страна на пръстите, която е суха и чиста. С проверката се установява дали лепилото е още мокро (лепилото се отделя видимо), дали е достатъчно сухо (лепилото е леко лепливо, без да се отделя видимо) за нанасяне на втори слой или е пресъхнало (почти никаква лепливост).</strong></span></p> <ul> <li><span><em>В случай, че липсва инерлайнера трябва да дублирате пластира със&nbsp;</em><em>SV</em><em>&ndash; свързваща гума&nbsp; или MTR CUS и да притиснете с ролка. Свързващата гума трябва да е с 5 мм по-голяма от пластира;</em></span></li> <li><span>Нанесете втори слой лепило върху ремонтирания участък; Време на съхнене на този слой лепило е между 10-45 минути, отново в зависимост от околната температура. Направете проба с обратното на пръста;</span></li> <li><span><em>В случай, че дублирате със свързващата гума, залепете пластира към гумата, издърпвайки фолиото на свързващата гума от средата навън;</em></span></li> <li><span>Притиснете пластира с ролка, като я движите отвътре навън, за да изкарате въздуха между гумата и пластира;</span></li> <li><span>Притиснете цялостно пластира на пресата, без да я включвате, за да изкарате остатъчния въздух;</span></li> <li><span><em>В случай, че сте дублирали със свързващата гума, след притискането с пресата, намажете излязлата свързваща гума с лепило. Изчакайте да изсъхне около 10 минути.</em></span></li> </ul> <p><span>3.6.&nbsp;Вулканизиране,&nbsp;според избрания метод:</span></p> <ul> <li><span>При едноетапния ремонт следва едновременно вулканизиране на запълнения участък и на поставения пластир,&nbsp;съгласно упътването на Вашата термопреса;</span></li> <li><span>При двуетапния ремонт, топла вулканизация на пластира&nbsp;не е необходима.</span></li> </ul> <p><span><strong>&nbsp;</strong>3.7. Довършителни стъпки:</span></p> <p><span>Последна стъпка за завършване на ремонта е уплътняването на ремонтирания участък, с цел да се избегне замърсяване, отлепване и всякакъв вид нарушаване на ремонта.</span></p> <ul> <li><span>Намажете един път обилно краищата на пластира, включително и всяка останала награпена повърхност с уплътнителя за пластири&nbsp;<a href="https://rttcommerce.com/product/innerliner-sealer-uplatnitel" target="_blank" rel="noopener">INNERLINER SEALER</a><strong>.</strong></span></li> </ul> <p><span>В заключение, Ви съветваме редовно да инспектирате и поддържате Вашите гуми. Целевото наблюдение и поддръжка удължават живота на гумите и селскостопанската техника, повишават тяхната ефективност и намаляват разходите за ремонт, защото всяко неочаквано прекъсване е източник на загуба на производителност.</span></p> <p><span>Фокусът върху превенцията означава, че операторите могат да отговорят на всеки вид дефект преди да се случи и да реагират по съответния начин, като едновременно с това се повиша безопасността на работа.</span></p> <p><span><strong>ПОГЛЕД В БЪДЕЩЕТО</strong></span></p> <p><span>В бъдеще данните за състоянието на селскостопанската техника (включително и за състоянието на гумите) и земеделската земя ще бъдат достъпни по всяко време, като по този начин ще се постига висока прецизност и целенасочена сеитба. Датчици и сензори ще осигуряват данни в реално време, като по този начин превенцията ще улеснява все повече изпълнението селскостопанските операции.</span></p> <p><span>От друга страна, комуникацията между различните превозни средства, проследяването на реколтите с дронове и системите за подпомагане на водачите ще спомогнат за повишаване на тяхната ефективността на селскостопанските операции.</span></p> <p><span>Дигитализацията, свързана с интелигентното и целенасочено управление на селскостопанските райони, ще се увеличава с ускорени темпове през следващите години. Затова, тя е и основна тема в предстоящите панаири&nbsp;<strong><a href="http://www.thetire-cologne.com/" target="_blank" rel="noopener">THE TIRE COLOGNE</a></strong>&nbsp;/29.05.2018 &ndash; 01.06.2018 г./ в град Кьолн, Германия и&nbsp;<a href="https://automechanika.messefrankfurt.com/" target="_blank" rel="noopener"><strong>REIFEN</strong></a>&nbsp;/11.09.2018 &ndash; 15.09.2018 г./ в град Франкфурт, Германия през тази година.&nbsp;</span></p> </div>

, , , , , , ,
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки